Sumber gambar: www.motherearthnews.com |
Bahan-bahan:
1 kg tomato masak ranum
0.5 cawan cuka (pilihan)
0.5 cawan gula (pilihan)
1 sudu garam (pilihan)
Tomato |
Cara-cara:
Buang sedikit bahagian atas tomato dan tores 'x' di bahagian bawah tomato untuk memudahkan proses mengupas kulit nanti.
Didihkan air yang cukup untuk merebus tomato.
Rebus tomato dari 5 hingga 15 minit.
Alihkan tomato ke dalam bekas lain yang berisi air sejuk. Biarkan selama 5 minit atau sehingga kulit mula renggang.
Kupas kulit tomato.
Belah dua dan buang biji jika tidak mahu biji di dalam puri.
Kisar tomato. Puri akan lebih pekat jika air dan biji tomota diasingkan.
Bahan-bahan pilihan di masukkan.
Renehkan puri sehingga kepada konsisten yang dikehendaki. Ini bergantung kepada jenis tomato yang digunakan. Tempoh masa dari 30 minit hingga 1 jam. Tanggalkan tudung selepas 20 minit pertama untuk membolehkan puri untuk cukup masak.
No comments:
Post a Comment