Hasil google saya jumpa ikan rebus air asam. Percubaan pertama nanti, saya perlu ubah dengan menambah daun ketumbar dan serai. Kat bawah ni, resipinya.
Sumber: alwzbemybaby.blogspot.com
Sumber: alwzbemybaby.blogspot.com |
Bahan-bahan
2 ekor ikan kembung segar
1 cawan air
2 ulas bawang merah
1 biji cili merah-1/2 dihiris halus
4 biji cili api merah dan hijau dihiris
1/2 sudu teh belacan dibakar
1/2 biji tomato potong dadu
1/2 labu bawang besar dihiris halus
1/2 sudu teh asam jawa
Jus limau nipis secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaan
Rebus ikan dalam kuali hingga air mendidih.
Tuang air rebusan dalam mangkuk lain dan biar ikan masak dalam kuali.
Tumbuk 1/2 cili merah,bawang merah,belacan dan asam jawa.
Bancuhkan bahan tumbuk dgn air rebusan ikan.
Masukkan bahan yg dihiris,tomato,garam,gula dan perahkan limau nipis secukup rasa.
Letakkan ikan dalam pinggan dan siramkan kuah tadi.siap untuk dimakan dengan nasi panas.
Kalau malas nak tumbuk boleh dihiris halus semua bahan dan gaulkan saja dengan air rebusan.
No comments:
Post a Comment