Blog ini merupakan diari yang mencatit suka duka saya dalam dunia memasak. Saya bukan pakar memasak dan bukan cita-cita saya untuk menjadi pakar tukang masak tapi saya lebih suka masak sendiri di rumah selain mengisi masa lapang saya. Walaupun saya agak terlambat menceburkan diri dan dalam kategori budak hingusan dalam dunia masakan, saya akan cuba yang terbaik dengan belajar dari otai blogger-blogger dan sapa2 kat luar sana.

Thursday, March 6, 2014

"Kerja rumah" saya akan datang.... Ikan 3 rasa & kailan ikan masin

Resipi asal: Sajiandapurbonda.blogspot.com dan Seripayaku.blogspot.com

Ini ialah salah satu menu makan malam semalam di kedai makan. Sedap sungguh dan berbaloi. Dalam fikiran, suatu hari nanti saya akan masak sendiri di rumah. Insyallah :)

Sumber gambar:  Seripayaku.blogspot.com
Untuk Ikan goreng:
2 ekor ikan
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak masak

Untuk Kuah:
2 biji bawang besar - dipotong dadu
6 biji bawang putih - dititik
10 biji cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji cili benggala - dipotong dadu
Kiub nanas - 280 gm
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
2 batang serai - dititik
Beberapa helai daun limau purut
Daun sup/daun bawang untuk hiasan
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak dan sedikit butter untuk menumis

Cara-cara
1.  Ikan dibersihkan dan ditoskan
2.  Lumurkan ikan dengan serbuk pasti sedap knoor. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3.  Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4.  Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai,  dan bawang putih.
5.  Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram,  sos ikan, dan 3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
6.  Masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan cili benggala.
7.  Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, gula dan ajinomoto.
8.  Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.  Taburkan daun sup/daun bawang.


Kailan Ikan masin
Sumber: Bayu-tt


Sumber gambar: Google
Bahan-bahan
Sayur kailan-dipotong
1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2
1 sudu kecik air dari ikan masin
1 biji bawang besar-dimayang bulat
1 inci halia-diketuk
Bawang putih-diketuk
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Sedikit air asam limau nipis
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
Panaskan minyak. Tumis ikan masin tenggiri hingga naik bau.
Tumis bawang putih,bawang besar dan halia.
Masukan sos tiram.
Masukkan sayur dan tambah air dari ikan masin, masukkan sos ikan kacau rata.
Masukkan sedikit air-2 sd(besar).
Biarkan seketika.
Angkat.
Tabur sedikit lada sulam dan perah air asam limau.


No comments:

Post a Comment