Sumber: Kak Noor
Sumber gambar: Kak Noor |
Bahan-bahannya:
2 cawan kelapa parut kering - boleh dibeli di pasar raya sama ada dalam bungkusan plastik atau tin.
4 cawan tepung gandum ) diayak
1 sudu teh soda bikarbonat ) bersama
1 biji telur
3 sudu besar susu cair
1/2 cawan gula putih
1 sudu teh garam
Air suam secukupnya untuk membancuh adunan
Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara
Dalam satu bekas, masukkan kesemua bahan.
Gaul rata dan tuang air
sambil diadun sehingga bancuhan boleh dijemput.
Biarkan seketika lebih
kurang 10 - 15 minit sehingga adunan kembang sedikit.
Panaskan minyak untuk goreng terendam.
Gunakan api yang sederhana
(Jangan guna api kuat, dikhuatiri nampak masak diluar tetapi di dalam
belum masak lagi).
Jemput adunan tadi menggunakan jari.
Kemudian goreng
sehingga kekuningan pada keseluruhan bahagian.
Angkat dan toskan.
Boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah bersama
sambal tumis atau kari semalam. Sedap dimakan ketika masih panas.
No comments:
Post a Comment