Resipi: Mat Gebu (http://www.tiffinbiru.com)
Anggaran: 17biji
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
3 camca besar susu tepung
3 camca besar gula halus
3 camca besar lemak sayur (shortening)
1/2 camca teh garam
200 ml air suam*
2 camca teh instat yeast*(*disatukan dan biar berbuih)
Sedikit lagi air (extra)
Cara-cara
Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam.
Kacau rata.
Tuang bancuhan yeast dan air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikit lagi air.
Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.
Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 30-45 minit hingga naik.
Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel.
Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka.
No comments:
Post a Comment