Sebelum...
Ini ialah salah satu kuih kegemaran saya. Dah lama teringin nak makan dan buat. Jarang juga saya jumpa kuih ni sebab jarang nak menyinggah beli. Cuti sempena sambutan krismas ni, cam nak buat je. Nak buat banyak-banyak bagi jiran tetangga makan.
*****
Selepas...
Semasa menggoreng, ada yang cuba meletup diri sendiri. Barulah saya tahu, sebab nama kiuh ni. Percubaan Buat-Sendiri kuih ni kira berjaya. Dapat juga dua jiran merasa. Berbaloi!
Resipi oleh: Malia Lajat (http://www.myresipi.com)
Anggaran: 35 biji
Bahan-bahan
Inti kelapa manis:
Setengah
biji-kelapa putih
10 sudu-gula
merah/gula perang
7 sudu-gula
1 helai-daun
pandan
1 sudu-tepung
gandum(untuk melekat inti supaya tak berderai)
Adunan tepung:
3 cawan-tepung
pulut
1 cawan-tepung
beras
1 1/2cawan-air
gula yang suam
Bijan
Cara-cara
Inti:
Masukkan setengah cawan air kedalam kuali bersama gula merah dan daun pandan. Apabila air gula merah sudah mendidih, masukkan kelapa dan gula. Biarkan mendidih sampai air agak kering, masukkan 1 sudu tepung gandum. Kacau hingga kering & tidak berair.
Sejukkan inti dan apabila inti sudah sejuk,cedok dengan sudu kecil. Bulatkan inti dan asing.
Adunan tepung:
Campur tepung
beras & tepung pulut, gaul dengan tangan kering untuk sebatikan tepung. Kemudian
tuang air gula sikit demi sedikit sambil uli hingga adunan sedikit keras.
Sapu di tapak tangan sedikit minyak, kemudian ambil adunan tepung sebesar bola golf, bulatkan. Kemudian tekan dihujung2 hingga leper & nipiskn sedikit. Masukkan inti yang sudah dibulatkan, kemudian cantumkan adunan leper tadi hujung ke hujung. Bulatkan semula.
Golekkan adunan diatas bijan sehingga bijan menutupi seluruh adunan. Golekkan juga dengan kedua tapak tangan supaya bijan melekat pada adunan.
Goreng hingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment