Begedil ayam Puan Yatie |
Bahan-bahan:
- 1/2 kg ubi kentang
- 200 gm daging ayam kisar
- 2 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
- 1 sudu besar bawang goreng
- 2 tangkai daun sup dihiris halus
- 1/2 labu bawang besar-di potong dadu
- 2 biji telur ayam
- Garam secukup rasa
- Minyak secukupnya utk menggoreng
Cara-cara:
- Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. Goreng sehingga masak,angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat. Ketepikan dulu.
- Sementara itu tumiskan bwng besar dan masukkan daging ayam kisar dan masak sehingga separuh masak.
- Satukan kesemua bahan2 kecuali telur di dalam satu bekas.
- Ambil sedikit adunan dan kepal2kan. Bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga habis.
- Dalam bekas lain,pecahkan telur dan kocak2kan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna keemas2an.
- Guna api sederhana je. Bila dah masak, angkat & toskan. Sedia untuk di makan bersama soto atau di makan begitu saja.
No comments:
Post a Comment