Kentang sedia untuk direbus |
Siap sedia untuk mula mengadun |
Resipi asal tak nyatakan arah tuju lada sulah. Jadi saya memandai sendiri dengan menumbuk lumat bersama bawang goreng. Saya tukar guna seketul daging ayam. Ayam saya rebus dan tumbuk. Saya langkau bawang yang dipotong dadu sebab budak-budak tak makan bawang berdadu-dadu. Elergik lak kemudian hari nanti bila tengok begedil.
Sedia untuk diuli |
Siap. Eppp!! Tak boleh curi-curi colek makan |
Kesimpulannya... resipi cara saya:
Bahan-bahan:
- 1/2 kg ubi kentang
- 200 gm daging ayam
- 2 sudu teh lada sulah
- 2 sudu besar bawang goreng
- 2 tangkai daun sup dihiris halus
- 2 biji telur ayam
- Garam secukup rasa
- Minyak secukupnya utk menggoreng
- Pilihan: 10 sudu besar (boleh dikurangkan atau dilebihkan ikut keadaan) tepung gandum
Cara-cara:
- Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan rebus hingga empuk. Tumbuk sehingga lumat. Ketepikan dulu.
- Rebus isi ayam hingga empuk dan ditumbuk. Ketepikan.
- Tumbuk bawang goreng dan lada sulah. Ketepikan.
- Satukan kesemua bahan-bahan kecuali telur di dalam satu bekas.
- Ambil sedikit adunan dan dibulatkan. Leperkan sedikit. Buat hingga habis.
- Dalam bekas lain, pecahkan telur dan kocak-kocakkan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna keemas2an.
- Guna api sederhana. Bila dah masak, angkat & toskan. Sedia untuk di makan bersama soto atau di makan begitu saja.
No comments:
Post a Comment