Blog ini merupakan diari yang mencatit suka duka saya dalam dunia memasak. Saya bukan pakar memasak dan bukan cita-cita saya untuk menjadi pakar tukang masak tapi saya lebih suka masak sendiri di rumah selain mengisi masa lapang saya. Walaupun saya agak terlambat menceburkan diri dan dalam kategori budak hingusan dalam dunia masakan, saya akan cuba yang terbaik dengan belajar dari otai blogger-blogger dan sapa2 kat luar sana.

Wednesday, March 26, 2014

Popia basah


... salah satu kuih 'mahal' kegemaran saya. Faktor dari diri sendiri menyebabkan saya jarang dapat menikmati kuih ini. Beli, dapat makan sikit. Kalau buat sendiri, makan ler sampai muntah ;) 

Jadi, menu ni ialah kerja rumah saya hujung minggu ni... insyallah.

Popia Zieana

popiah using freshly made skins
Popia Annie

Kulit Popia

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum, 2 sudu tepung ubi & secubit garam.

ATAU

500 gram tepung gandum, 2 sudu kecil tepung jagung, 500 ml air & sedikit garam.


Cara membuat:  

Bancuh dan biar selama 2 hingga 4 jam. Lenserkan di atas kuali leper. Teknik seperti dibawah.




Inti Popia

Bahan-bahan
1/2 biji sengkuang (sagat memanjang), 
1/2 batang timun (sagat memanjang)
1/2 cawan gula
1 batang lobak merah (sagat memanjang)
1 paket kecil udang kering (kisar halus)
2 tangkai kacang panjang (hiris halus)
2 keping tauhu (hancurkan)
2 ulas bawang putih (ketuk)
Sedikit tauge
Garam secukup rasa

Cara membuat:
1. Tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan tauhu yang telah dihancurkan dan udang kering yang telah dikisar. Tumis hingga garing.
3. Masukkan sayur-sayuran dan tumis lagi hingga keluar air.
4. Angkat dan toskan. Jangan masak terlalu lama, nanti sayur tidak rangup.
5. Ambil kulit popia yang disediakan tadi, sapukan sos dan masukkan inti sayuran. Gulung kemas.

Sos Popia

Bahan-bahan:
1 botol sos cili
1/2 botol sos tiram
1 cawan gula merah
1 cawan gula putih

Cara membuat:
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak hingga pekat dengan api yang sederhana

No comments:

Post a Comment