Sumber: Mamak Haji
WHIPPED CREAM
Bahan-bahan:
- 1 tin susu sejat
- 1/2 - 3/4 cawan gula pasir.
- 1 tsp vanila.
Cara:
Sejukkan susu cair tin in dalam bahagian beku peti sejuk selama 30 minit. Peralatan juga disejukkan kecuali motor pemutar.
Masukkan susu sejat dalam bowl yg telah sejukkan pukul whip dengan mesin putar 1 min sehingga buih terbentuk.
Masukkan gula dan vanila putar lagi kelajuan tinggi 2 minit lagi sehingga jadi pekat.
HEAVY CREAM
Caranya sama tapi gunakan gelatin. Gelatin ini sukar nak cair dlm air biasa. Taburkan (sprinkle) gelatin ini diatas sedikit air (bekas) dlm 2 sudu besar masukkan dalam micro oven. Jika tiada micro oven, gunakan air panas iaitu biarkan dalam 2 minit. Tapis dan tuangkan dalam susu cair yg telah diputar whipped 1 minit. Buat seperti whipped cream hingga pekat.
No comments:
Post a Comment