.... atau bengkang ubi. Ubi bukan sebarang ubi tapi ubi kayu yer. Macam teringin je nak makan.
Sumber: Cik Kak Periuk Tanah
menghasilkan satu loyang bengkang 7 inci X 7 inci
Bahan-bahan:
- 4 cawan ubi kayu siap diparut -
Nota: Tak boleh bagi sukatan ubi kayu dalam kg sebab ubi kayu ni kadangkala ada yang keras dan tak boleh diparut. susut isinya pulak. Jadi yang tepat, sukat setelah diparut.
- 2 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa
- 1 cawan gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
- sedikit pewarna kuning
Cara membuat:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius (api atas dan bawah). Masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 inci X 7 inci (atau 6 X 6- bingka agak tebal). Gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata. Ratakan.
2. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bengkang selama 1 jam - 1 1/2 jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan. Setelah masak, keluarkan dan Sejukkan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong dan dihidang.
Ok, siap copy paste. Tunggu laporannya.... akan datang ;)
No comments:
Post a Comment