Blog ini merupakan diari yang mencatit suka duka saya dalam dunia memasak. Saya bukan pakar memasak dan bukan cita-cita saya untuk menjadi pakar tukang masak tapi saya lebih suka masak sendiri di rumah selain mengisi masa lapang saya. Walaupun saya agak terlambat menceburkan diri dan dalam kategori budak hingusan dalam dunia masakan, saya akan cuba yang terbaik dengan belajar dari otai blogger-blogger dan sapa2 kat luar sana.

Thursday, June 5, 2014

Bingka Ubi

.... atau bengkang ubi. Ubi bukan sebarang ubi tapi ubi kayu yer. Macam teringin je nak makan. 



Sumber: Cik Kak Periuk Tanah
menghasilkan satu loyang bengkang 7 inci X 7 inci

Bahan-bahan:

  • 4 cawan ubi kayu siap diparut - 

Nota: Tak boleh bagi sukatan ubi kayu dalam kg sebab ubi kayu ni kadangkala ada yang keras dan tak boleh diparut. susut isinya pulak. Jadi yang tepat, sukat setelah diparut.

  • 2 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa
  • 1 cawan gula pasir
  • 1/2 sudu teh garam
  • sedikit pewarna kuning


Cara membuat:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius (api atas dan bawah). Masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 inci X 7 inci (atau 6 X 6- bingka agak tebal). Gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata. Ratakan.

2. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bengkang selama 1 jam - 1 1/2 jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan. Setelah masak, keluarkan dan Sejukkan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong dan dihidang.


Ok, siap copy paste. Tunggu laporannya.... akan datang ;)

No comments:

Post a Comment