Gambar milik blogger Nannie |
Sumber: Deli Hayat
Bahan:
Paste
Air rebusan daging
Mee Kuning yang telah dicelur
Sawi
Tomato
Hirisan tauhu goreng
Telur
Cili Merah
Bawang Goreng
*****
Penyediaan PasteBahan:
300 g udang basah. Kulit dan kepala diasingkan
100 g udang kering (direndam).
5 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
4 sudu besar kacang tanah
Minyak untuk menggoreng
Garam
Serbuk perasa
Gula
Nota: Bawang-bawang dan kacang dikisar bersama
Cara Membuat Paste:
Udang dibersihkan, isi udang bersama udang kering dikisar.
Kulit dan kepala udang basah direbus untuk di jadikan stok; kemudian dikisar dan ditapis.
Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan tumis.
Masukkan air stok, kisaran udang dan campuran bawang & kacang tanah.
Perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula.
Biarkan pekat hingga menjadi paste.
Nota: Boleh disimpan lama (sejuk beku).
*****
Cara masak:
Panaskan minyak dan goreng paste.. goreng sedikit. Anggaran 2 minit.
Masukkan air rebusan daging dan daging.
Masukkan sawi dan tomato
Biar mendidih dan masukkan telur. Jangan dikacau sehingga telur masak.
Sediakan mee dan tauhu.
Tuangkan kuah ke atas mee
Taburkan cili dan bawang goreng.
---@---
Resipi dah ada, bila nak buatnya? ;)
No comments:
Post a Comment